Material till seminariet: en checklista

Ett seminarium kan vara en spännande plats att byta idéer och få nya uppslag. Om du är den som anordnar seminariet är det dessutom ett tillfälle för att verkligen visa upp er verksamhet. Men vad behövs i materiell väg? Och vilket intryck vill du ge besökarna?  

Att hålla ett seminarium är en komplicerad för av värdskap. Det är en affärsmässig kontext, men det är också viktigt att tänka på sina besökare som människor och gäster. Vissa hjälpmedel kontorsmaterial hjälper oss vara produktiva och att lättare ta till oss ny information. Här är ett par tips på vad du ska tänka på för att känna dig väl förberedd.

Något att ha i handen. En pamflett, ett informationsblad, ett schema. Kanske några korta presentationstexter om de som ska tala – och deras meriter. Det är bra, delvis ur ett pedagogiskt perspektiv, men också som minneshjälp. Du vill lämna besökarna med en upplevelse de kommer ihåg, något som blir enklare om komma ihåg om de får ta med sig något hem.

Visuella hjälpmedel. På ett seminarium finns det mycket att ta in. Och människors koncentrationsförmåga är begränsad. Efter ett tag känner vi oss fulla på information och intryck – och då är det lätt att stänga av. Inte minst om någon står och maler på utan. Powerpoint och produktdemonstrationer kan därför vara viktiga visuella ingredienser.

Lokal med material

Rätt rum. En till material aspekt är såklart den rumsliga. Var hade du tänkt arrangera seminariet? Om du inte är säker ännu kan det vara bra att fönstershoppa. Hitta en lokal som passar dina behov, och som kan tillhandahålla de saker du behöver låna:

Make sure it offers the basics of equipment: a microphone, a lectern, maybe a digital projector and screen or a flat-screen monitor, adequate restroom facilities, etc. – Men with pens

Namnbrickor. Kanske verkar onödigt, men det gör det lätt att se vilka som är besökare, även utanför lokalen. Och underlättar dessutom networking – eftersom det kan vara svårt att memorera en massa nya namn.

Fler tips inför seminariet hittar du, till exempel, här.