En lyckad konferens

Sakteligen börjar vardagen återställas efter semestertiderna på kontor runt om i landet och strax är det dags att starta upp höstens aktiviteter med konferenser och annat – men hur ska företaget gå tillväga för att göra konferensen lyckad? Det finns en hel del ess i rockärmen man kan plocka fram.

konferensAtt hålla konferens är något de flesta företag inleder hösten med och för att få en bra start igen efter semestertiderna är det bra om konferensen blir lyckad. Men för att göra en konferens lyckad är det långt ifrån tillräckligt att bara slå sig ner framför datorn och till exempel googla ”konferens Stockholm” och på så vis hitta en schyst lokal. Huvudingrediensen i en lyckad konferens är nämligen inte flådiga konferenslokaler, även om detta självklart har en stor inverkan, utan det absolut viktigaste är konferensens innehåll. Ingen tjänar på att konferensen känns som en tidstjuv istället för något av värde, på till exempel Dagens Nyheters lista över tidstjuvar på jobbet finns punkten ”Meningslösa möten” – och det är just vad en konferens kan kännas som när innehållet i konferensen förbisetts.

Hur görs konferensen lyckad?

Något som Svenska Dagbladet skriver är att det enklaste sättet att lyckas med konferensen är att skapa en checklista med punkter rörande allt som behöver ordnas inför, under och efter konferensen. Till exempel är det viktigt att konferensen kommuniceras ut till de anställda i en god tid innan och att man även informerar om en agenda för vad konferensen ska behandla. Slutligen är det även bra att uppfölja resultatet av konferensen, men innan dess ska den självklart planeras och genomföras i första ledet. Och för att lyckas med detta tipsar Driva Eget om följande punkter:

  • Plats och logistik – vart hålls konferensen och hur länge ska den pågå?
  • Agenda – skapa en agenda utan dötid med inplanerade pauser och tydliga instruktioner så alla vet vad som gäller.
  • Gör något annorlunda – konferensen bör inte kännas som en dag på kontoret, planera in någon form av teambuilding-övning eller bjud in en talare.
  • Dokumentera och fälj upp – anteckna det viktigaste som kommer fran under konferensen och skapa en plan för hur detta ska följas upp så konferenstillfället inte känns som bortkastad tid.