En bra talare

Huruvida man är religiös och på ett stort konvent med likasinnade eller deltar i politikerveckan i Almedalen är det ändamålsenligt med bra och kunniga talare. Så även på företagsseminarier och konferenser.

8040398-podium-with-microphoneI helgen meddelade NT att Friends Arena var fyllt till brädden av Jehovas vittnen. Ett populärt konvent och en stort sådant för alla Skandinaviens trosbekännande vittnen. Sammankomsten hette ”Efterlikna Jesus!” och 50 000 deltagare från Sverige, Danmark, Färöarna, Grönland, Island och Norge hade flockats under det stora taket i arenan. En av de som höll i ett undervisande seminarium var en av medlemmarna från huvudsätet i New York – Stephen Lett. Han menar att barn och vuxna måste ha förebilder och att just Jesus är en att föredra framför många andra.

Att tala inför en stor publik är skrämmande för vissa, en njutning för andra men en adrenalinkick för de flesta. De flesta religiösa samfund förenas kring en profet – en talare med ett budskap. Om det inte är Jesus är det Muhammed, Joseph Smith eller möjligtvis Dalai Lama. Andra personer som måhända inte är religiösa, men dock talare med språket som medel för att nå mål, är politiker. I veckan som gått har Almedalen varit i full gång och i Sveriges Radio rapporteras det om de viktigaste beskeden från samma konvent. Jobbskatteavdraget är en av de största stridskäpparna i svensk samtidspolitik, liksom immigrationsfrågor men även miljön samt vapenexport.

I Folkbladet meddelas det att partiet Feministiskt Initiativ får ha sin dag i Almedalen när veckan egentligen är över. En av deras talare är partiledaren Gudrun Schyman, hon är inte modfälld trots att många har lämnat ön och säger med kraft att rösträttsåldern borde sänkas till 16 år:

– Det har forskats på detta. Människor som är mellan 16 och 20 år gör precis lika okloka eller kloka beslut som äldre personer.

På konferens är det dessutom bra med  en bra och kunnig talare. På en kursgård som sandudden.se finns en fridfull och vacker omgivning att samla sig på inför ett eventuellt tal med ett viktigt budskap. På Youtube finns det både handgripliga och tydliga tips på hur man dels blir en bättre talare och retoriker men även hur man inledningsvis kommer över skräcken att tala inför grupp – något som många inte bara avskyr utan hyser dödsskräck för.